Wycieczka do Chorwacji z wypadem do Mejugorie i Mostaru w Bośni i Hercegowinie 8 dni (5  – 12 czerwca 2023 r.)

Zakwaterowanie: w pięknym hotelu Aminess Casa Bellevue o standardzie 4**** wg lokalnej klasyfikacji,  położonym na Dubrownickiej Riwierze na zachodnim wybrzeżu półwyspu Pelješac, ok. 500 m od centrum miasteczka Orebic. Hotel położony tuż nad morzem, w otoczeniu śródziemnomorskiej zieleni. Pokoje 2 – osobowe typu TWIN i DOUBLE z łazienkami i TV. Do dyspozycji Gości basen, program animacyjny. Wyżywienie HB (śniadania i obiadokolacje). Hotelowa restauracja serwuje pyszne posiłki w formie bufetu z napojami bezalkoholowymi do posiłków w cenie.

TERMIN
5 – 12 czerwca 2023 r.
MIEJSCE WYJAZDU
Godziny odjazdu mogą ulec zmianie i będą potwierdzone przed wyjazdem przez biuro.
  • Godz. 17.00 Głowno parking przy galerii handlowej ul. Sosnowa
  • Godz. 17.50 Łódź parking Stacji paliw BP ul. Kątna 1
  • Godz. 18.50 Piotrków Trybunalski parking Stacji paliw ORLEN ul. Sikorskiego 43
  • Godz. 20.00 Lgota koło Częstochowy Parking Stacji paliw ORLEN, ul.Częstochowska 90
  • Godz. 21.20 Gliwice parking przy Mcdonald’s, ul. Pszczyńska 325 (obok centrum handlowego Europa Centralna)
ŚWIADCZENIA ZAWARTE W CENIE
5 noclegów, wyżywienie: 5 śniadań, 5 obiadokolacji, opieka licencjonowanego pilota, opieka miejscowych przewodników w: Dubrownik, Mostar i Medjugorje, Korcula i Omis, ubezpieczenie grupy NNW 3000 EUR i KL 15000 EUR w TU Europa, dojazd i powrót autokarem (TV, WC, klimatyzacja), opłata klimatyczna, system Tour Guide, składka do Turystycznego Funduszu Gwarancyjnego (10 zł/os. płatne obowiązkowo przy zawieraniu umowy), składka do Turystycznego Funduszu Pomocowego (10 zł/os. płatne obowiązkowo przy zawieraniu umowy), podatek Vat marża, program, opłata klimatyczna.
ŚWIADCZENIA NIEZAWARTE W CENIE Ubezpieczenie od kosztów rezygnacji. Dopłata do pokoju 1-osobowego na wyłączność (ok. 650 zł/os). Bilety wstępu i przeprawa na Korculę (ok. 65 EUR – płatne u pilota w autokarze).

Wycieczka do Chorwacji z wypadem do Mejugorie i Mostaru w Bośni i Hercegowinie 8 dni (5  – 12 czerwca 2023 r.)

1

Dzień 1

Wyjazd w godzinach popołudniowych (Głowno, Łódź, Piotrków Trybunalski, Lgota koło Częstochowy, Gliwice) i nocny przejazd do Chorwacji.

2

Dzień 2

Przyjazd do miejsca zakwaterowania w godzinach popołudniowych, zakwaterowanie, czas wolny, spacer z pilotem po okolicy, obiadokolacja, nocleg.

3

Dzień 3

Śniadanie, przejazd do Bośni i Hercegowiny, gdzie odwiedzimy Mostar i Medjugorie. W Mostarze zwiedzimy zabytkowe centrum średniowiecznego miasteczka założonego przez Turków, przejdziemy Starym Mostem – symbolem miasta (wpisanym na listę UNESCO). Most ten, zbudowany w XVI w. przez tureckiego sułtana, jest jedną z najbardziej znanych budowli na Bałkanach. Zburzony podczas wojny i odbudowany w ostatnich latach, obecnie znowu łączy obie strony miasta. Zobaczymy również meczet Koski Mehmed-Paszy, dom turecki oraz dzielnicę Stara Carsija (tradycyjne warsztaty rzemieślnicze, restauracje z lokalną kuchnią, meczety, z których dobiegają głosy muezinów wzywających do modlitwy). Przejazd do Medjugorje, miejsca licznych pielgrzymek, gdzie w 1981 r., według świadectwa widzących, objawiła się Matka Boska. Zwiedzimy sanktuarium, a także wejdziemy na Górę Objawień. Powrót do hotelu, obiadokolacja, nocleg.

4

Dzień 4

Śniadanie. Przeprawa i zwiedzanie Korčuli – rodzinnego miasta słynnego podróżnika Marco Polo, gdzie zobaczymy m.in. pozostałości domu rodzinnego Marco Polo (z zewnątrz), mury obronne z XIV-XV w., gotycko-renesansową katedrę św. Marka, pałace Arneri i Gabrielis. Korčula bywa nazywana ,,małym Dubrownikiem’’, mimo innej skali jest nie mniej urocza i bardzo wdzięczna fotograficznie. Powrót do hotelu, obiadokolacja. Wypoczynek, czas wolny na miejscu. Obiadokolacja. Nocleg.

5

Dzień 5

Śniadanie. Przejazd do Dubrownika – miasta o wyjątkowej historii, nazywanego Perłą Adriatyku. Zwiedzanie pięknej kamiennej starówki, wpisanej na listę UNESCO, otoczonej najdłuższym systemem fortyfikacyjnym w Europie, wejście na mury obronne i do fortu Lovrijenac. Spacer po Placa, tętniącej życiem arterii starego miasta, od Wielkiej Fontanny Onufrego do Placu Luža z reprezentacyjnymi budowlami: wieżą zegarową, pięknym pałacem Sponza i kościołem św. Błażeja, patrona miasta, katedra Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Powrót do hotelu, obiadokolacja, nocleg..

6

Dzień 6

Śniadanie. Wypoczynek, czas wolny na miejscu. Obiadokolacja. Nocleg.

7

Dzień 7

Śniadanie. Wykwaterowanie. Wyjazd w stronę Polski, a po drodze przejazd malowniczą trasą widokową przez Riwierę Makarską do Omiša, miasta, które niegdyś było gniazdem pirackim, a dziś słynie między innymi z festiwalu dalmatyńskich klap, czyli zespołów wykonujących tradycyjne pieśni, najczęściej a capella. Spacer po pięknej starówce, zobaczymy między innymi twierdzę Mirabel, wznoszącą się niedaleko ujścia rzeki Cetiny, kościół św. Michała, zobaczymy fascynujący przełom rzeki przecinającej pasmo górskie Mosor. Wyjazd do Polski.

8

Dzień 8

Powrót Polski  (w miejsca zbiórki) w godzinach południowych.

Dodatkowe informacje

Czas trwania8 dni
Opłaty dodatkowebilety wstępu i przeprawa ok. 65 EUR – niezawarte w cenie imprezy, płatne u pilota w autokarze
UwagiKolejność zwiedzania może ulec zmianie. Warunkiem wyjazdu jest posiadanie ważnego paszportu lub dowodu osobistego.
Rezerwacja miejscRezerwacja miejsc w autokarze 50 zł/os

1

Dzień 1

Wyjazd w godzinach popołudniowych (Głowno, Łódź, Piotrków Trybunalski, Lgota koło Częstochowy, Gliwice) i nocny przejazd do Chorwacji.

2

Dzień 2

Przyjazd do miejsca zakwaterowania w godzinach popołudniowych, zakwaterowanie, czas wolny, spacer z pilotem po okolicy, obiadokolacja, nocleg.

3

Dzień 3

Śniadanie, przejazd do Bośni i Hercegowiny, gdzie odwiedzimy Mostar i Medjugorie. W Mostarze zwiedzimy zabytkowe centrum średniowiecznego miasteczka założonego przez Turków, przejdziemy Starym Mostem – symbolem miasta (wpisanym na listę UNESCO). Most ten, zbudowany w XVI w. przez tureckiego sułtana, jest jedną z najbardziej znanych budowli na Bałkanach. Zburzony podczas wojny i odbudowany w ostatnich latach, obecnie znowu łączy obie strony miasta. Zobaczymy również meczet Koski Mehmed-Paszy, dom turecki oraz dzielnicę Stara Carsija (tradycyjne warsztaty rzemieślnicze, restauracje z lokalną kuchnią, meczety, z których dobiegają głosy muezinów wzywających do modlitwy). Przejazd do Medjugorje, miejsca licznych pielgrzymek, gdzie w 1981 r., według świadectwa widzących, objawiła się Matka Boska. Zwiedzimy sanktuarium, a także wejdziemy na Górę Objawień. Powrót do hotelu, obiadokolacja, nocleg.

4

Dzień 4

Śniadanie. Przeprawa i zwiedzanie Korčuli – rodzinnego miasta słynnego podróżnika Marco Polo, gdzie zobaczymy m.in. pozostałości domu rodzinnego Marco Polo (z zewnątrz), mury obronne z XIV-XV w., gotycko-renesansowa katedrę św. Marka, pałace Arneri i Gabrielis. Korčula bywa nazywana ,,małym Dubrownikiem’’, mimo innej skali jest nie mniej urocza i bardzo wdzięczna fotograficznie. Powrót do hotelu, obiadokolacja. Wypoczynek, czas wolny na miejscu. Obiadokolacja. Nocleg.

5

Dzień 5

Śniadanie. Przeprawa statkiem, zwiedzanie Korčuli – rodzinnego miasta słynnego podróżnika Marco Polo, gdzie zobaczymy m.in. pozostałości domu rodzinnego Marco Polo (z zewnątrz), mury obronne z XIV-XV w., gotycko-renesansowa katedrę św. Marka, pałace Arneri i Gabrielis. Korčula bywa nazywana ,,małym Dubrownikiem’’, mimo innej skali jest nie mniej urocza i bardzo wdzięczna fotograficznie. Przejazd do hotelu, obiadokolacja. Wypoczynek, czas wolny na miejscu. Obiadokolacja. Nocleg.

5

Dzień 5

Śniadanie. Przejazd do Dubrownika – miasta o wyjątkowej historii, nazywanego Perłą Adriatyku. Zwiedzanie pięknej kamiennej starówki, wpisanej na listę UNESCO, otoczonej najdłuższym systemem fortyfikacyjnym w Europie, wejscie na mury obronne i do fortu Lovrijenac. Spacer po Placa, tętniącej życiem arterii starego miasta, od Wielkiej Fontanny Onufrego do Placu Luža z reprezentacyjnymi budowlami: wieżą zegarową, pięknym pałacem Sponza i kościołem św. Błażeja, patrona miasta, katedra Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Powrót do hotelu, obiadokolacja, nocleg.

6

Dzień 6

Śniadanie. Wypoczynek, czas wolny na miejscu. Obiadokolacja. Nocleg.

7

Dzień 7

Śniadanie. Wykwaterowanie. Wyjazd w stronę Polski, a po drodze przejazd malowniczą trasą widokową przez Riwierę Makarską do Omiša, miasta, które niegdyś było gniazdem pirackim, a dziś słynie między innymi z festiwalu dalmatyńskich klap, czyli zespołów wykonujących tradycyjne pieśni, najczęściej a capella. Spacer po pięknej starówce, zobaczymy między innymi twierdzę Mirabel, wznoszącą się niedaleko ujścia rzeki Cetiny, kościół św. Michała, zobaczymy fascynujący przełom rzeki przecinającej pasmo górskie Mosor. Wyjazd do Polski.

8

Dzień 8

Powrót Polski (w miejsca zbiórki) w godzinach południowych.

Na jakim dokumencie podróży można przekroczyć granicę?

  • Paszport
  • Paszport tymczasowy
  • Dowód osobisty

Jaka jest wymagana minimalna ważność dokumentu podróży?

W Chorwacji nie ma szczegółowych przepisów określających, jak długo dokumenty podróży powinny być ważne w chwili przekraczania granicy. Ich okres ważności powinien być jednak przynajmniej tak długi jak dozwolony okres pobytu (czyli 90 dni).

Czy trzeba wyrobić wizę?

Republika Chorwacji jest członkiem Unii Europejskiej od 1 lipca 2013 r. Obywatele RP mogą wjechać na terytorium Republiki Chorwacji bez wizy i przebywać tu do 3 miesięcy od daty wjazdu bez konieczności dokonania meldunku.

Czy są ograniczenia wjazdu z powodu COVID-19?

Wjazd odbywa się dla wszystkich bez testów i zaświadczeń.

Waluta

Od 1 stycznia 2023 r. w Chorwacji obowiązującą walutą jest Euro.

Język

Językiem urzędowym jest język chorwacki używany w całym kraju. Bez problemu można się porozumieć również w języku  włoskim, niemieckim i angielskim.

Pogoda

Na chorwackim wybrzeżu mamy 2600 godzin słonecznych w ciągu roku! To  pozwala zakwalifikować chorwackie wybrzeże do grupy najbardziej nasłonecznionych na świecie.  Średnia temperatura w sierpniu wynosi 26-30 °C. W kwietniu i maju panują przyjemne temperatury, sprzyjające wycieczkom oraz zwiedzaniu zabytków, podobnie zresztą, jak pod koniec września i na początku października. Rodzinom z małymi dziećmi oraz starszym osobom polecamy przyjazd do Chorwacji w maju i czerwcu oraz we wrześniu, ponieważ w lipcu i sierpniu, które zawsze są bardzo upalnymi miesiącami, temperatury sięgają czasami nawet ponad 40°C.  Niezależnie od terminu należy pamiętać o zabezpieczeniu się przed działaniem promieni słonecznych – kremy z filtrem, nakrycie głowy, dużo płynów – to warunek konieczny bezpiecznego obcowania z śródziemnomorską pogodą.

Plaże

Jeśli myślisz o plaży w kategoriach tej nadbałtyckiej z drobnym miękkim piaskiem, to na czas pobytu w Chorwacji porzuć to wyobrażenie.  Tutaj właściwie nie ma takich plaż. Chorwacja to kraj górzysty, a dno i wybrzeże Morza Adriatyckiego jest skaliste i nieregularne. Przez to linia brzegowa Chorwacji, charakteryzuje się dużą liczbą podłużnych, skalistych wysepek i półwyspów, położonych równolegle do lądu. To wybrzeże unikalne na skalę światową. Plaże są tutaj głównie kamieniste i skaliste, a woda mieni się wszystkimi odcieniami błękitu i zieleni i jest krystalicznie czysta. A dzięki tym naturalnym basenom, jakie powstają między wyspami i lądem, woda jest spokojna i ciepła. Bezwzględnie należy pamiętać o zabraniu obuwia ochronnego do wody, bez niego kłopoty gwarantowane. Spotkanie z ostrymi skałami lub co gorsza jeżowcami nie należą do przyjemnych.

Kuchnia

Chorwacka tradycyjna kuchnia to dania różnorodne i bogate w smaki. Potrawy mięsne, ryby i owoce morza, doskonałe warzywa, pyszne i słodkie owoce dojrzewające w gorącym słońcu oraz wyjątkowe przetwory takie jak oliwa, likiery i inne produkty alkoholowe oraz doskonałe miody.

Warto spróbować

Cevapcici – małe mięsne rolki, które swój typowy smak zawdzięczają przyrządzaniu na grillu opalanym węglem drzewnym. Tradycyjnie przyrządzano je tylko z baraniny. Dziś zawierają głównie wołowinę lub wieprzowinę. Można je kupić w street-food barach jako szybką przekąskę podawaną w podpłomykach lub w bułeczkach podobnych do pity.

Punjena paprika – faszerowana papryka, której nadzienie składa się gównie z ryżu, cebuli i dużej ilości mięsa, a wszystko to okraszone dużą ilością pieprzu i sosem pomidorowym.

Dagnje – Świeżo złowione czarne małże w sosie. Do wyboru są dwie tradycyjne metody przygotowania. Pierwszy wariant nazywa się Buzara – małże podawane są z sosem pomidorowym. Drugi wariant przygotowuje się w naparze z białego wina. Do każdego wariantu dostaniecie biały chleb, dzięki któremu można rozkoszować się pysznymi sosami.

Djuvec  – tradycyjny gulasz, a w nim duszona mieszanka mięsa, warzyw i ryżu. Często z dodatkiem egzotycznej dla Polaków okry.

Salata od hrobotnice – sałatka z świeżo złowioną ośmiornicą, ugotowaną wraz z cebulą, pomidorami i ziemniakami, delikatnie skropiona aromatyczną oliwą. Obowiązkowy punkt programu w Chorwacji.

Crni rizot –  ryż z owocami morza z dodatkiem atramentu z kałamarnicy. To właśnie dzięki temu dodatkowi, uzyskuje on ten jakże intensywny ciemny kolor. Smak risotta jest niezwykle mocny, to zdecydowanie jedno z bardziej charakterystycznych dan kuchni chorwackiej. Polecamy!

Burek – to taki „polski kebab”. Jego rozmaite wersje smakowe występują na całych Bałkanach. W Chorwacji najczęściej spotkamy burka z mięsem, szpinakiem lub białym serem. Ciasto składa się z bardzo wielu cienkich warstw ciasta filo, które mylone jest z ciastem francuskim.

Warto kupić:

Prsut – suszona szynka wieprzowa.

Ajvar –  zimny sos warzywny z papryki i dodatkiem bakłażana – do kupienia w sklepach spożywczych w małych słoiczkach.

Oliwy – z pierwszego tłoczenia naturalne i aromatyzowane ziołami.

Przetwory z lawendy – miody, herbatę lawendową, suszone kwiaty lawendy skutecznie odstraszające mole.

Wino – szczególnie to młode, lekkie, wytwarzane w każdym domu.

Rakija – mocny napój alkoholowy, poddawany kilkukrotnej destylacji, który wyróżnia się lekkim owocowym aromatem. Rakija, produkowana w Chorwacji, wytwarzana jest głównie z winogron. Trunek posiada zazwyczaj od 50 do 70% alkoholu, a rodowici Chorwaci pijają jeden mały kieliszek tego alkoholu przed obiadem.

Travarica – mocna wódka ziołowa

Likiery – maraskino wytwarzany z czereśni z pestkami, orahovac – orzechowy. Wyjątkowo smaczne, ale i mocne.

Ceny w Chorwacji (ceny orientacyjne – zależne od miejsca)

  • woda 1,5l – ok. 0,70 Euro
  • papierosy 3,5-4,5 Euro
  • zupa w restauracji 7 Euro
  • spaghetti 7,3 Euro
  • danie mięsne, rybne w restauracji od 10 Euro
  • wino 1l – 14 Euro
  • kawa 2,15 Euro
  • piwo w puszce 0,60 Euro

*ceny orientacyjne z stycznia 2023 r. – do czasu wyjazdu mogą się zmienić

Hotel Chorwacja
Chorwacja