Wycieczka do Chorwacji 8 dni (24 września – 1 października 2022 r.)

Zakwaterowanie: w hotelu o standardzie minimum 3* położonym w okolicach Zadaru, pokoje 2 – osobowe typu TWIN z łazienkami i   TV.

TERMIN
24 września – 1 października 2022 r.
MIEJSCE WYJAZDU
Godziny odjazdu mogą ulec zmianie i będą potwierdzne przed wyjazdem przez biuro.
  • Godz. 18.00 Głowno parking przy galerii handlowej ul. Sosnowa
  • Godz. 18.50 Łódź parking Stacji paliw BP ul. Kątna 1
  • Godz. 19.50 Piotrków Trybunalski parking Stacji paliw ORLEN ul. Sikorskiego 43
  • Godz. 21.00 Lgota koło Częstochowy Parking Stacji paliw ORLEN, ul.Częstochowska 90
  • Godz.  22.20 Gliwice parking przy Mcdonald’s, ul. Pszczyńska 325 (obok centrum handlowego Europa Centralna)
ŚWIADCZENIA ZAWARTE W CENIE
5 noclegów, wyżywienie: 5 śniadań, 5 obiadokolacji, opieka licencjonowanego pilota, opieka miejscowych przewodników w: Zadarze, Sibeniku, Splicie i Trogirze,  ubezpieczenie grupy NNW 3000 EUR i KL 15000 EUR w TU Europa, dojazd i powrót autokarem (TV, WC, klimatyzacja, kawa i herbata w czasie podróży autokarem), podatek Vat marża, program, opłata klimatyczna.
ŚWIADCZENIA NIEZAWARTE W CENIE Napoje do posiłków. Ubezpieczenie od kosztów rezygnacji. Dopłata do pokoju 1-osobowego na wyłączność. Bilety wstępu (ok. 70 EUR – płatne u pilota w autokarze): do Parku Narodowego Rzeki Krka, do Parku Narodowego Plitwickie Jeziora, składka do Turystycznego Funduszu Gwarancyjnego (10 zł/os. płatne obowiązkowo przy zawieraniu umowy), składka do Turystycznego Funduszu Pomocowego (10 zł/os. płatne obowiązkowo przy zawieraniu umowy). Rezerwacja miejsc w autokarze50 zł/os

Wycieczka do Chorwacji 8 dni
24 września – 1 października 2022 r.

1

Dzień 1

Wyjazd w godzinach popołudniowych i nocny przejazd do Chorwacji.

2

Dzień 2

Przyjazd do Chorwacji w godzinach południowych, zakwaterowanie, czas wolny, spacer z pilotem po okolicy, obiadokolacja, nocleg.

3

Dzień 3

Śniadanie, wycieczka z przewodnikiem do Trogiru – portowego miasta założonego w III w p. n. e. przez greckich kolonistów. Zachwyca swoją przepiękną starówką wpisaną na listę UNESCO. Zwiedzanie miasta: Katedra Św.  Wawrzyńca III w., Ratusz z przełomu XIV i XV w. Przejazd do  największego miasta Dalmacji – Splitu – rozsławionego przez unikatową starówkę i ruiny antycznego pałacu cesarza Dioklecjana. Zwiedzanie miasta: Pałac Dioklecjana – jednego z najpiękniejszych w Europie przykładów rzymskiej architektury obronnej wpisanego na listę UNESCO, mauzoleum Dioklecjana (z zewnątrz) przebudowanego w VIII w. na katedrę Św. Duji i malowniczy port. Powrót do hotelu, obiadokolacja, nocleg.

4

Dzień 4

Śniadanie. Wypoczynek, czas wolny na miejscu. Obiadokolacja. Nocleg.

5

Dzień 5

Śniadanie. Zachwycająca wycieczka do Parku Narodowego Rzeki Krka – tworzonego przez siedem unikalnych i malowniczych wodospadów, oferujących bajkowe widoki, setki ryb w krystalicznej wodzie, ścieżkę edukacyjną, można tam zobaczyć również starą kuźnię, młyny wodne, warsztaty tkackie i zagrodę z osłem. Przejazd do Sibeniku, najstarszego miasta z chorwackim rodowodem – ponieważ założonego w XI w. przez chorwackiego króla Petara Kraszmira. Zwiedzanie miasta z przewodnikiem: renesansowa Katedra św. Jakuba wpisana na listę UNESCO,  Pałac Książęcy,  Dom biskupów i ratusz. Powrót do hotelu, obiadokolacja. Przejazd do Zadaru, wieczorne zwiedzanie miasta, którego początki sięgają IX w. p.n.e., słynnego z produkowanego tu likieru Maraschino. Zwiedzanie miasta z przewodnikiem: Katedra św. Anastazji, Rotunda św. Donata, fragmenty rzymskiego forum, organy morskie i instalacja świetlna Pozdrowienie Słońca. Powrót do hotelu, nocleg.

6

Dzień 6

Śniadanie. Wypoczynek, czas wolny na miejscu. Obiadokolacja. Nocleg.

7

Dzień 7

Śniadanie. Wykwaterowanie. Wyjazd w stronę Polski, a po drodze zwiedzanie Parku Narodowego Plitwickie Jeziora.  Park słynie z szesnastu pięknych, krasowych jezior połączonych aż 92 wodospadami i figuruje na liście UNESCO. Kompleks Jezior Plitwickich tworzą dwa zespoły połączonych kaskadowo jezior: tzw. Górne Jeziora i Dolne Jeziora.  Na terytorium parku znajduje sie największy wodospad chorwacki- 78 metrowy Wielki Slap,a także jaskinie. Największe z nich to Supliara o długości 70 metrów i Golubinjaca o długości 160 metrów. Wyjazd do Polski.

8

Dzień 8

Powrót Polski  (w miejsca zbiórki) w godzinach południowych.

Dodatkowe informacje

Czas trwania8 dni
Bilety wstępuok. 70 EUR – niezawarte w cenie imprezy, płatne u pilota w autokarze
UwagiKolejność zwiedzania może ulec zmianie. Warunkiem wyjazdu jest posiadanie ważnego paszportu lub dowodu osobistego.
Rezerwacja miejscRezerwacja miejsc w autokarze 50 zł/os
1

Dzień 1

Wyjazd w godzinach popołudniowych i nocny przejazd do Chorwacji.

2

Dzień 2

Przyjazd do Chorwacji w godzinach południowych, zakwaterowanie, czas wolny, spacer z pilotem po okolicy, obiadokolacja, nocleg.

3

Dzień 3

Śniadanie, wycieczka z przewodnikiem do Trogiru – portowego miasta założonego w III w p. n. e. przez greckich kolonistów. Zachwyca swoją przepiękną starówką wpisaną na listę UNESCO. Zwiedzanie miasta: Katedra Św.  Wawrzyńca III w., Ratusz z przełomu XIV i XV w. Przejazd do  największego miasta Dalmacji – Splitu – rozsławionego przez unikatową starówkę i ruiny antycznego pałacu cesarza Dioklecjana. Zwiedzanie miasta: Pałac Dioklecjana – jednego z najpiękniejszych w Europie przykładów rzymskiej architektury obronnej wpisanego na listę UNESCO, mauzoleum Dioklecjana (z zewnątrz) przebudowanego w VIII w. na katedrę Św. Duji i malowniczy port. Powrót do hotelu, obiadokolacja, nocleg.

4

Dzień 4

Śniadanie. Wypoczynek, czas wolny na miejscu. Obiadokolacja. Nocleg.

5

Dzień 5

Śniadanie. Zachwycająca wycieczka do Parku Narodowego Rzeki Krka – tworzonego przez siedem unikalnych i malowniczych wodospadów, oferujących bajkowe widoki, setki ryb w krystalicznej wodzie, ścieżkę edukacyjną, można tam zobaczyć również starą kuźnię, młyny wodne, warsztaty tkackie i zagrodę z osłem. Przejazd do Sibeniku, najstarszego miasta z chorwackim rodowodem – ponieważ założonego w XI w. przez chorwackiego króla Petara Kraszmira. Zwiedzanie miasta z przewodnikiem: renesansowa Katedra św. Jakuba wpisana na listę UNESCO,  Pałac Książęcy,  Dom biskupów i ratusz. Powrót do hotelu, obiadokolacja. Przejazd do Zadaru, wieczorne zwiedzanie miasta, którego początki sięgają IX w. p.n.e., słynnego z produkowanego tu likieru Maraschino. Zwiedzanie miasta z przewodnikiem: Katedra św. Anastazji, Rotunda św. Donata, fragmenty rzymskiego forum, organy morskie i instalacja świetlna Pozdrowienie Słońca. Powrót do hotelu, nocleg.

6

Dzień 6

Śniadanie. Wypoczynek, czas wolny na miejscu. Obiadokolacja. Nocleg.

7

Dzień 7

Śniadanie. Wykwaterowanie. Wyjazd w stronę Polski, a po drodze zwiedzanie Parku Narodowego Plitwickie Jeziora.  Park słynie z szesnastu pięknych, krasowych jezior połączonych aż 92 wodospadami i figuruje na liście UNESCO. Kompleks Jezior Plitwickich tworzą dwa zespoły połączonych kaskadowo jezior: tzw. Górne Jeziora i Dolne Jeziora.  Na terytorium parku znajduje sie największy wodospad chorwacki- 78 metrowy Wielki Slap,a także jaskinie. Największe z nich to Supliara o długości 70 metrów i Golubinjaca o długości 160 metrów. Wyjazd do Polski.

8

Dzień 8

Powrót Polski  (w miejsca zbiórki) w godzinach południowych.

Na jakim dokumencie podróży można przekroczyć granicę?

  • Paszport
  • Paszport tymczasowy
  • Dowód osobisty

Jaka jest wymagana minimalna ważność dokumentu podróży?

W Chorwacji nie ma szczegółowych przepisów określających, jak długo dokumenty podróży powinny być ważne w chwili przekraczania granicy. Ich okres ważności powinien być jednak przynajmniej tak długi jak dozwolony okres pobytu (czyli 90 dni).

Czy trzeba wyrobić wizę?

Republika Chorwacji jest członkiem Unii Europejskiej od 1 lipca 2013 r. Obywatele RP mogą wjechać na terytorium Republiki Chorwacji bez wizy i przebywać tu do 3 miesięcy od daty wjazdu bez konieczności dokonania meldunku.

Czy są ograniczenia wjazdu z powodu COVID-19?

Wjazd odbywa się dla wszystkich bez testów i zaświadczeń.

Waluta

Kuna chorwacka (HKR), drobne to Lipa.  1 Kuna to około 0,62 zł

Język

Językiem urzędowym jest język chorwacki używany w całym kraju. Bez problemu można się porozumieć również w języku  włoskim, niemieckim i angielskim.

Pogoda

Na chorwackim wybrzeżu mamy 2600 godzin słonecznych w ciągu roku! To  pozwala zakwalifikować chorwackie wybrzeże do grupy najbardziej nasłonecznionych na świecie.  Średnia temperatura w sierpniu wynosi 26-30 °C. W kwietniu i maju panują przyjemne temperatury, sprzyjające wycieczkom oraz zwiedzaniu zabytków, podobnie zresztą, jak pod koniec września i na początku października. Rodzinom z małymi dziećmi oraz starszym osobom polecamy przyjazd do Chorwacji w maju i czerwcu oraz we wrześniu, ponieważ w lipcu i sierpniu, które zawsze są bardzo upalnymi miesiącami, temperatury sięgają czasami nawet ponad 40°C.  Niezależnie od terminu należy pamiętać o zabezpieczeniu się przed działaniem promieni słonecznych – kremy z filtrem, nakrycie głowy, dużo płynów – to warunek konieczny bezpiecznego obcowania z śródziemnomorską pogodą.

Plaże

Jeśli myślisz o plaży w kategoriach tej nadbałtyckiej z drobnym miękkim piaskiem, to na czas pobytu w Chorwacji porzuć to wyobrażenie.  Tutaj właściwie nie ma takich plaż. Chorwacja to kraj górzysty, a dno i wybrzeże Morza Adriatyckiego jest skaliste i nieregularne. Przez to linia brzegowa Chorwacji, charakteryzuje się dużą liczbą podłużnych, skalistych wysepek i półwyspów, położonych równolegle do lądu. To wybrzeże unikalne na skalę światową. Plaże są tutaj głównie kamieniste i skaliste, a woda mieni się wszystkimi odcieniami błękitu i zieleni i jest krystalicznie czysta. A dzięki tym naturalnym basenom, jakie powstają między wyspami i lądem, woda jest spokojna i ciepła. Bezwzględnie należy pamiętać o zabraniu obuwia ochronnego do wody, bez niego kłopoty gwarantowane. Spotkanie z ostrymi skałami lub co gorsza jeżowcami nie należą do przyjemnych.

Kuchnia

Chorwacka tradycyjna kuchnia to dania różnorodne i bogate w smaki. Potrawy mięsne, ryby i owoce morza, doskonałe warzywa, pyszne i słodkie owoce dojrzewające w gorącym słońcu oraz wyjątkowe przetwory takie jak oliwa, likiery i inne produkty alkoholowe oraz doskonałe miody.

Warto spróbować

Cevapcici – małe mięsne rolki, które swój typowy smak zawdzięczają przyrządzaniu na grillu opalanym węglem drzewnym. Tradycyjnie przyrządzano je tylko z baraniny. Dziś zawierają głównie wołowinę lub wieprzowinę. Można je kupić w street-food barach jako szybką przekąskę podawaną w podpłomykach lub w bułeczkach podobnych do pity.

Punjena paprika – faszerowana papryka, której nadzienie składa się gównie z ryżu, cebuli i dużej ilości mięsa, a wszystko to okraszone dużą ilością pieprzu i sosem pomidorowym.

Dagnje – Świeżo złowione czarne małże w sosie. Do wyboru są dwie tradycyjne metody przygotowania. Pierwszy wariant nazywa się Buzara – małże podawane są z sosem pomidorowym. Drugi wariant przygotowuje się w naparze z białego wina. Do każdego wariantu dostaniecie biały chleb, dzięki któremu można rozkoszować się pysznymi sosami.

Djuvec  – tradycyjny gulasz, a w nim duszona mieszanka mięsa, warzyw i ryżu. Często z dodatkiem egzotycznej dla Polaków okry.

Salata od hrobotnice – sałatka z świeżo złowioną ośmiornicą, ugotowaną wraz z cebulą, pomidorami i ziemniakami, delikatnie skropiona aromatyczną oliwą. Obowiązkowy punkt programu w Chorwacji.

Crni rizot –  ryż z owocami morza z dodatkiem atramentu z kałamarnicy. To właśnie dzięki temu dodatkowi, uzyskuje on ten jakże intensywny ciemny kolor. Smak risotta jest niezwykle mocny, to zdecydowanie jedno z bardziej charakterystycznych dan kuchni chorwackiej. Polecamy!

Burek – to taki „polski kebab”. Jego rozmaite wersje smakowe występują na całych Bałkanach. W Chorwacji najczęściej spotkamy burka z mięsem, szpinakiem lub białym serem. Ciasto składa się z bardzo wielu cienkich warstw ciasta filo, które mylone jest z ciastem francuskim.

Warto kupić:

Prsut – suszona szynka wieprzowa.

Ajvar –  zimny sos warzywny z papryki i dodatkiem bakłażana – do kupienia w sklepach spożywczych w małych słoiczkach.

Oliwy – z pierwszego tłoczenia naturalne i aromatyzowane ziołami.

Przetwory z lawendy – miody, herbatę lawendową, suszone kwiaty lawendy skutecznie odstraszające mole.

Wino – szczególnie to młode, lekkie, wytwarzane w każdym domu.

Rakija – mocny napój alkoholowy, poddawany kilkukrotnej destylacji, który wyróżnia się lekkim owocowym aromatem. Rakija, produkowana w Chorwacji, wytwarzana jest głównie z winogron. Trunek posiada zazwyczaj od 50 do 70% alkoholu, a rodowici Chorwaci pijają jeden mały kieliszek tego alkoholu przed obiadem.

Travarica – mocna wódka ziołowa

Likiery – maraskino wytwarzany z czereśni z pestkami, orahovac – orzechowy. Wyjątkowo smaczne, ale i mocne.

Ceny w Chorwacji (ceny orientacyjne – zależne od miejsca)

Kawa – 4 – 15 kun

Woda 1,5l – ok. 7 kun

Coca Cola 2l – ok. 15 kun

Piwo – ok.  7 kun (puszka), ok. 16 kun (butelka), ok. 30 kun (kraftowe)

Papierosy – ok. 30 kun

Oliwa – od 30 kun za 1l

Przykładowe dania w restauracjach:

  • makaron z owocami morza ok. 90 kun
  • grillowana ryba ok. 50 kun (za 100g),
  • spaghetti bolognese ok. 60 kun
  • zupa pomidorowa ok. 20 kun
  • naleśniki (deser) ok. 20 kun,
  • ciasto czekoladowe (deser) ok. 20 kun

*ceny orientacyjne z maja 2022 r. – do czasu wyjazdu mogą się zmienić

Wycieczka Chorwacja